maanantai 13. heinäkuuta 2015

Ihana-kamala koripallo

Tänään on tasan 4 viikkoa pääsykokeisiin. Ensimmäisessä postauksessani kerroin, että tarkoituksenani oli hakea Pelastusopistoon jo keväällä, mutta eteen tuli pieni viivästys. Tässä siitä hieman lisää.

Aloitin koripalloilun noin 10-vuotiaana. Sitä ennen olin pelannut muutaman vuoden jalkapalloa, joten olen palloillut lähes koko ikäni.Koripallo on antanut paljon. Se vei minua reissuun pitkin Suomea ja ympäri maailmaa. Parhaiten mieleen on jäänyt matka lukion koulujenvälisiin MM-kisoihin Turkkiin vuonna 2009.

Aamulenkki Turkin rannoilla

Vapaaheittoviivalla


Koripallo on antanut ihania ystäviä ja hyvän kunnon. Se on antanut onnistumisenkokemuksia, kasvattanut itsetuntoa ja vastuunottokykyä. Koripallo on antanut elämälle merkitystä ja hyvää silloin, kun muuten elämänhalu ei ole ollut huipussaan.

Turnauspronssia vuonna 2006. Pikku-Heini numerolla 23.

Naisten SM-pronssia vuonna 2011. Kaverina ihana Ansku, joka myös lopetti korisuransa pahoihin polvivammoihin.

Koripallo on myös ottanut. Se on vienyt huomattavan paljon aikaa elämästäni, se on vienyt voimia opiskelulta ja aikaa sosiaalisilta suhteilta. Se on rajoittanut työkokemustani ja tehnyt lovea vanhempieni rahapussiin. Se on aiheuttanut itkuja ja pettymyksiä, sekä paljon vammoja, niin tapaturmaisia kuin rasituksesta johtuvia.

Viimeisin ja samalla pahin vammani tuli tammikuussa. Olin pelaamassa ensimmäistä koripallo-otteluani yli vuoteen. Olin samalla innoissani, mutta samalla toivoin olevani muualla. Pelastusopistohaaveet olivat jo menneet koripallon edelle, eikä matka Joensuuhun klo 4 aamulla välttämättä houkutellut kovinkaan paljon.

Olin ollut kentällä 1 min ja 58 sekuntia, kun törmäsin vastustajan pelaajan kanssa ja kaaduin maahan. Tuntui kuin sääri olisi pysynyt paikallaan, mutta reisi jatkanut liikettä. Itkin, kiljuin ja kiroilin - tiesin että nyt kävi pahasti. Ensimmäinen ajatukseni oli, että vihaan koripalloa enkä halua enää koskaan pelata sitä. Seuraavaksi ajattelin, että haaveeni Pelastusopistosta ovat kuolleet.

Lääkärissä kävi ilmi, että eturistisiteeni oli mennyt poikki ja kierukka lähes kokonaan revennyt. Leikkausajaksi määräytyi 17.2., se oli vain muutama päivä ennen varaamani testiaikaa.

Näihin keppeihin on tullut totuteltua turhankin hyvin.
Uudelleen räätälöity koipi tikkien poiston jälkeen

Pidän itseäni vahvana ja positiivisena ihmisenä, mutta en voi väittää, etteikö minulla olisi ollut todellisia haasteita saada koottua itseäni, niin henkisesti kuin fyysisesti. En koskaan, en yhdenkään loukkaantumisen aikana, ollut ajatellut, että vihaan koripalloa. Nyt ei vihasta ollut epäilystäkään. Olin jopa lapsellisesti loukkaantunut koko lajille siitä, että se kohteli minua näin kaltoin elämäni tärkeimmällä hetkellä. Kaikki koripalloon liittyvä tuntui niin pahalta, etten mennyt edes katsomaan, kun rakas joukkueeni pelasi upeasti itsensä huhtikuussa SM-sarjaan ja saavutti näin monivuotisen tavoitteemme.

SM-sarjaan

Toipuminen tapahtui pikkuhiljaa ja siirryin taas leikkauksen jälkeen kuntosalille treenaamaan. Into treenaamiseen palasi kuitenkin vasta kesäkuun tienoilla, kun mieheni vaihtoi kanssani samalle kuntosalille, eikä tarvinnut enää treenata yksin. Siihen asti jouduin ihmettelemään, miten ennen kaikkea urheilua rakastava nuori nainen ei enää nauti edes kuntosalilla käymisestä.

Kesäkuun lopussa olin pitämässä rippileiriä Virossa, ja kuten Instagramista jo jotkut ovat nähneet, tein paluun koripallon pariin ja se tuntui hyvältä. Koripallo tuntuu edelleen siltä lajilta, jonka minä "osaan" ja onnistuminen edelleen tuo hymyn naamalle. Ehkäpä minut löytää ensi kaudellakin katsomosta fiilistelemästä joitakin korisotteluita. Pelaaminen taitaa jäädä kuitenkin pihapalloiluihin, koska en halua riskeerata omaa tulevaa uraani uusilla loukkaantumisilla.

Enemmän kuin koripalloa, ikävöin kilpailemista. Olen pohtinut pääni puhki, missä muussa lajissa voisin joku päivä kilpailla. Pitääpä jatkaa miettimistä. Tai sitten vain totutella ajatukseen "itsensä voittamisesta" ja liikunnan nauttimisesta ilman ainaista tarvetta kilpailla ja olla paras jossain ;) Ajattelen kuitenkin niin, että jos onnistun nyt, 6 kuukautta polvileikkauksen jälkeen pääsemään läpi terveenäkin haastavista lihaskuntotesteistä, voisin kyllä todella kokea voittaneeni itseni enemmän kuin koskaan aiemmin. Katsotaan miten käy...

2 kommenttia:

  1. Miten olisi kilpaileminen voimanostossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin kyllä kieltämättä tuota miettinyt... Tämä vuosi olisi vielä aikaa kisata 23-vuotiaissa, missä taso olisi varmaan about omalla tasolla. Pitää kuukauden päästä katsoa, josko sitä ottaisi yhteyttä johonkin seuraan Tampereella. Kiitti vinkistä! :)

      Poista