torstai 29. lokakuuta 2015

Olenko savusukelluskunnossa?

Lähdin tänään yhdeksän jälkeen ajelemaan Jämsään. Siellähän sijaitsee jo tutuksi tullut paloasema, jonne minut kutsuttiin tällä kertaa vähän kuntoilemaan! Urheiluvaatteet siis päälle ja menoksi, eikä ollut oikeastaan aavistustakaan, mitä siltä reissulta odottaa!

Perille posautin sopivasti lounasaikaan, joten visiitti alkoi Lidlin salaatilla. Matkaan tarttui vahingossa myös Frozen-leffa, jonka ajattelin katsoa ihan rehellisesti sing-along-versiona heti huomenna... :D

Panu oli suunnitellut pääni menoksi toimintakykytestiä, joka tehdään sammutusasuun pukeutuneena ja paineilmalaitteen kautta hengittämällä. Kyseessä on yleisesti käytössä oleva savusukellusta jäljittelevä testi. Testirataan kuuluu viisi tehtävää, joille jokaiselle on määritetty aika, jonka kyseiseen tehtävään saa käyttää. Seuraava tehtävä alkaa heti, kun edelliseen tehtävään suunniteltu aika on mennyt umpeen. jokaisen tehtävän jälkeen katsotaan testattavan sykkeet, sekä kysytään hänen oma mielipiteensä siitä, kuinka rankalta testi tuntuu. Testin työosuuteen oli varattu 14,5 minuuttia, jonka jälkeen palautteluaikaa oli viisi minuuttia ennen loppusykkeiden ja verenpaineiden mittausta.

Testirata suoritetaan varusteissa, joiden ansiosta pääsin kokeilemaan, miltä tuntuu olla 90 kiloinen :D Syke pelkän pukeutumisen jälkeen oli jo päälle sata! Ensimmäinen tehtävä oli kävellä ensin 100 metriä, jonka jälkeen kävellä vielä toiset sata metriä letkurullien kanssa. Tässä vähän videomateriaalia siitä, miten homma minun osaltani toimi:Seuraavaksi käveltiin 20 metriä portaita ylös ja alas. Sen jälkeen lyötiin kuorma-auton rengasta kolme metriä eteenpäin lekan avulla. Toiseksi viimeisenä ryömittiin esteen yli ja ali, ja viimeisenä rullailtiin suorana oleva vesiletku samanlaiselle kerälle, mitä ensimmäisessä tehtävässä kannoin kainaloissani.

Testin jälkeen hapotti lähinnä käsiä, ja tietenkin myös hengästytti. Paineet ja sykkeet kuitenkin palautuivat viiden palautusminuutin aikana aika hyvin samaan, missä ne olivat olleet ennen testien alkua. Testien lopputulos oli se, että minä sain kuin sainkin ne läpäistyä vaadittavalla tasolla! Siistiä :)Toki siitä sitten piti vielä salillekin itsensä repäistä. Päätettiin testata, mikä on päivän kuntoni lihaskuntotestien osalta. Kuten testirata ja myös pyöräergometria-testi, myös lihaskuntotestit testataan palomiehiltä vuosittain. Varaa rupsahtaa ei siis oikeastaan tuossa ammatissa ole.

Kädet oli hapoilla, eikä olo kovin luottavainen, mutta näkipähän taas, missä lihaskuntotestien osalta mennään! Tällä kertaa tavoitteenani oli vuosittaiseen testiin vaadittavat tulokset, jotka ovat hieman pelastusopiston testejä alhaisemmat. Aikaa jäi joissain liikkeissä ylikin, mutta sitten taas osa suorituksista ei aivan riittänyt.Leuat 4kpl (vuosittaisissa testeissä minimi on viisi leukaa)
Vatsat 48kpl/min (tästä en ole varma, paljonko minimi on, mutta tuo tulos on yli maksimipisteiden)
Penkki 16x45kg (jäi 10s jäljelle, mutta ei mennyt enempää. Vaadittu tulos olisi ollut 18 toistoa)
Kyykky 18x45kg (jäi 15s jäljelle, mutta lopetin, kun tuo vaadittu minimitulos tuli saavutettua)

Reissusta jäi kotiin tuotavaksi väsyneet jalat ja kädet, plus onnellinen mieli. Lisääntyi myös into entisestään treenien suhteen, tästä on mukava lähteä eteenpäin! Kiva huomata, että ei ole ihan kunto kuitenkaan nolliin tippunut, vaikka en ole tehnyt 45 kilolla mitään useampaan kuukauteen ja muutenkin kuntosalitreeniä on tauon jälkeen vasta pari viikkoa takana :) Luo jopa uskoa siihen, että keväällä on hyvät mahdollisuudet olla sekä vaadittavassa cooper-kunnossa, että lihaskunnossa!

Komea kalenteri löytyi yhdestä toimistosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti