keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Pelastusopisto vs Pelastuskoulu

Palomieheksi voi opiskella Suomessa kahdessa eri kaupungissa: Helsingissä ja Kuopiossa. Ihan sama ei kuitenkaan ole, kumpaan kyseisistä kohteista hakee, koska Helsingistä valmistuu palomieheksi nimenomaan Helsinkiin, kun taas Kuopiosta voi suunnata mihin vain muualle Suomeen. Myös muita eroavaisuuksia on, ja tässä aikani kuluksi listasin niitä ylös. Toki jos joku on oikeasti käynyt jomman kumman kouluista ja tietää asiasta enemmän, voitte korjata mahdollisia vääriä luuloja! ;)

Siinä missä Kuopion Pelastusopisto kestää 1,5 vuotta, Helsingin Pelastuskoulu kestää kaksi vuotta. Kuopiossa koulutukseen pääsee 60 henkilöä joka kevät ja talvi, kun taas Helsingissä pelastajakurssi järjestetään vain tarvittaessa (max kerran vuodessa, ei ihan joka vuosi). Helsingin pelastajakurssille valitaan noin 15 henkilöä, jotka koulutetaan suoraan Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen tarpeeseen, ei vapaille työmarkkinoille. Tämä tarkoittaa sitä, että Helsingin Pelastuskoulun käyneillä ei ole valmistumisen jälkeen pelkoa työttömyydestä, vaan heille tarjotaan työ jollekin Helsingin paloasemista. Koulutus kuitenkin myös velvoittaa valmistunutta palomiestä työskentelemään Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella vähintään parin vuoden ajan.

Kuopion Pelastusopiston pelastajakurssiin ei sisälly työharjoitteluita (paitsi viikon/parin ambulanssiharjoittelu), kun taas Helsingissä tehdään kesät palkallisina työharjoitteluina Helsingin paloasemille. Helsingissä koulutukseen sisältyy puolen vuoden ensihoidon opinnot Metropolia ammattikorkeakoulussa, joka selittää koulutuksen puoli vuotta pidempää kestoa.

Itse olen pitänyt Kuopion Pelastusopistoa itselleni parhaana vaihtoehtona monestakin eri syystä. Ensinnäkin minä pidin ajatuksena siitä, että viikot asuttaisiin Kuopiossa asuntolassa. Kai se jollain tavalla muistuttaa armeija-ajoista, ja siellä ainakin yhteishenki oli aivan mieletön. Lisäksi olin aidosti kiinnostunut muuttamaan hetkeksi takaisin Kuopioon, jossa olen asunut parivuotiaaksi asti.

Alkaessani seurustella mieheni kanssa, pidin aika itsestäänselvänä sitä, että kävisin kouluni juuri Kuopiossa. Mieheni on asunut koko ikänsä Tampereella, ja Helsinki on varmaan yksi viimeisistä kaupungeista, johon hän haluaisi muuttaa. Muutaman vuoden etäsuhde kuulostaa taas aika karulta, eikä siihen varmasti haluaisi ryhtyä kumpikaan meistä.

Ollako palomies Helsingissä vai jossain muualla?

Maanantain epäonnistuneen Cooperin jälkeen aloin miettiä asiaa vähän uusiksi. Ajelin Kuopiosta takaisin kotiin ja siinä oli ehkä vähän turhankin paljon aikaa miettiä asioita laidasta laitaan. Ajatukset muuttuivat jopa niin paljon, että tällä hetkellä päällimmäiain ajatukseni olisi käydä molempien koulujen pääsykokeissa keväällä.

Helsingissä on muutamia hyviä puolia Kuopioon nähden. Isoin etu on toki varma työllistymistilanne. Toinen etu on se, että voisin muuttaa vielä ainakin muutamaksi vuodeksi lähelle perhettäni ja kavereitani, eikä meidän tarvitsisi olla parhaimmassa tapauksessa päivääkään etäsuhteessa (jos/kun mieskin muuttaisi kanssani etelään). Ja Helsingissä ei asuta asuntoloissa, joten myös lemmikin hommaaminen jo opiskeluaikana voisi olla mahdollista (kyllä, tämä nyt tuntuu kamalan tärkeältä asialta :D).

Huonoin puoli Helsingin Pelastuskoulussa on varmaan se, että minun pitäisi suorittaa uudestaan lihaskuntotestit. Kuopioonhan testitulokseni ovat vielä kevään haussa voimassa, eli fyysisistä testeistä minun pitää käydä juoksemassa enää Cooper ja uimassa uintitestit.

Helsingin Pelastuskoulun hakupäivämäärät olivat vuonna 2016 tammikuusta helmikuuhun. Onhan tässä onneksi vielä useampi kuukausi aikaa katsoa, miten se lihaskunto lähtee taas kohoamaan, ja tuntuuko siltä, että sekä juoksu että lihaskunto-osuus menisivät läpi ilman sen suurempia stressejä. Kuopioon tulen hakemaan ilman muuta, mutta siellä pääsykokeet ovat vasta toukokuussa. Siinä vaiheessa minulla voisi olla jo mahdollinen opiskelupaikka hommattuna Helsingin Pelastuskouluun... Viime keväänä tulokset koulutukseen valituista henkilöistä oli tullut toukokuun alussa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti