keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Koskettavia kohtaamisia

Maisemia Pispalan harjulta


Olen joskus lukenut uutisista, että palomiehet ovat ammattiryhmänä yksi eniten luottamusta herättävistä. Stereotypia palomiehistä on yleisesti ottaen varsin positiivinen, joskin jotkut naiset ovat kuulemani mukaan päättäneet pysyä kaukana palomiehistä, jotka koetaan vähän pelimiehiksi...

Olen jo muutama vuosi sitten sanonut ääneen haluavani palomieheksi. Jotkut vanhemmat ihmiset ovat pitäneet ajatusta vähän hassuna, ehkä se on mielletty miesten ammatiksi tai vaaralliseksi. Tai ehkä heille on vain tuntunut omituiselta ajatus siitä, että lähden opiskelemaan toista ammattia, vaikka olen valmistunut ihan hyvään ammattiin jo muutenkin, eikä palkkakaan ole palomiehenä nykyistä korkeampi.

Pääasiassa kuitenkin kaikki ovat suhtautuneet palomiehen uran havitteluun positiivisesti. Monet ovat innostuneet ajatuksesta, että minä naisena pääsen opiskelemaan miesvaltaiselle ja kovaa fyysistä kuntoa vaativalle alalle. Monia kiinnostaa tietää, kuinka moni nainen on aiemmin palomieheksi valmistunut, tai mitä pääsykokeissa vaaditaan. Kaiken kaikkiaan olen ollut havaitsevanani suurempaa innostumista kuulijassa, jos kerron lähteväni opiskelemaan palomieheksi, kuin kertoessani valmistuneeni viime syksynä sosionomiksi. :)

Minusta kaikki ammatit ovat tärkeitä, ja mielestäni jokaisen pitäisi pystyä tuntemaan tietynlaista ammattiylpeyttä siitä, mitä tekee. Tänään kohtasin Pispalan portaita juostessani iäkkään rouvan, joka pysähtyi luokseni päivittelemään ohi menneiden hyväkuntoisten nuorten miesten vähäistä pukeutumista (miehet olivat ilman paitaa). Nainen kysyi minulta, olenko minäkin joku urheilija. Vastasin, että jotain sinne päin. Hän kysyi, mitä lajia harjoittelen. Kerroin hänelle harjoittelevani omaksi ilokseni, koska olen lähdössä syksyllä opiskelemaan palomieheksi. Hän innostui silminnähden, ja päivitteli kuinka hienoon ammattiin olen lähdössä opiskelemaan. Hän kertoi jopa kätensä menneen kananlihalle ajatuksesta, ja toivoi että opiskelujen jälkeen palaan Tampereelle töihin.

Portaiden juoksu tuntui jotenkin tosi tärkeältä puuhalta keskustelun jälkeen. Mietin vain, että toivottavasti minusta tulee hyvä palomies, ja että ainakin yritän kaikkeni, ettei homma jää fyysisestä kunnosta kiinni.

Noin 300 porrasta myöhemmin maisemien ihastelua.

Hikeä puskee... :)


Viikko ennen pääsykokeita istuin pubissa syömässä ruokaa. Eräs mies tuli juttelemaan ja ihmetteli, minkä takia en juo alkoholia. Kerroin tulevista pääsykokeista, ja hän oli heti kannustava sen suhteen, että toivoo minun pääsevän kouluun. Mies oli päihtynyt, joten en olisi meinannut jaksaa jutella hänen kanssaan sen enempää. Vastailin kohteliaasti kysymyksiin, joita hän kysyi pääsykokeista.

Mies kertoi arvostavansa kovasti palomiehiä, ja olin jo vastaamassa hänelle jotain smalltalkia asiaan liittyen, kun hän jatkoi että hänen siskonsa kuoli kaksi vuotta sitten tulipalossa. Hän kertoi lisää tulipaloon johtaneista asioista, ja siitä ettei koskaan selvinnyt, mistä tulipalo oli lähtenyt liikkeelle. Mies oli selvästi liikuttunut lopettaessaan tarinan. Hän toisti vielä uudestaan arvostavansa palomiehiä ja toivovansa minun pääsevän kouluun, ennen kuin poistui paikalta.

Tuntuu varsin etuoikeutetulta päästä opiskelemaan alaa, joka koskettaa niin monia. Toki palomiehiä tarvitaan silloin, kun jotain on jo lähtökohtaisesti mennyt pieleen, eikä se ole toivottavaa. Tuntui surulliselta kuulla tositarina siitä, miten tulipalo vei nuoren hengen mukanaan, mutta olin tavattoman onnellinen, että mies halusi jakaa sen minulle, täysin ventovieraalle ihmiselle.

Tänään oli hyvä päivä. Pispalan portaissa kohtaamani nainen toi taas mieleeni myös tämän toisen kohtaamisen. Aloin pohtia sitä, että pitäisi itsekin antaa useammin positiivista palautetta eri alojen ammattilaisille, joita elämässä tulee kohdattua. Miten hyvältä tuntuukaan saada positiivista palautetta jostain, jonka eteen näkee vaivaa.

Oletko sinä ylpeä omasta ammatistasi ja työsi jäljestä? Oletko saanut positiivista palautetta työskentelystäsi? Onko joku palaute/kohtaaminen jäänyt erityisesti mieleesi? :)


IEi kommentteja:

Lähetä kommentti