keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Itsestäänselvä terveys

Terveys taitaa olla yksi niistä asioista, joita kukaan ei ajattele niin kauan, kun kaikki on kunnossa. Olen kerta toisensa jälkeen sanonut urheiluvammasta parantumisen jälkeen, että kunpa muistaisin aina olla yhtä kiitollinen terveydestä ja mahdollisuudesta liikkua, kuin saadessani ottaa ensimmäiset juoksuaskeleet urheiluvamman jälkeen. Kerta toisensa jälkeen olen jatkanut elämääni ja unohtanut.

Muistelin tänään vuosien varrella sattuneita urheiluvammoja, ja lista alkoi käydä varsin pitkäksi. Oli murtumia, venähdyksiä, revähdyksiä ja rasitusvammoja. "Tietysti" aloin listauksen jälkeen pohtia, mitkä olisivat minun top 3 vammani... :D

3. Takareiden revähdys

Olin lukion ensimmäisellä luokalla, oli kevät. Koristreenien jälkeen venyttelimme kentän laidalla. Kaikkien piti tehdä spagaatti niin alas kuin mahdollista. Koripalloilijat eivät ole tunnettuja notkeudestaan, mutta minä olen aina ollut aika notkea ja sain spagaattini painettua maahan asti. Kaikki meni hyvin, olin tyytyväinen itseeni. Sitten jostain älyttömästä päähänpistosta päätin nostaa käteni maasta ilmaan. Poks kuului takareidestä ja sitten sattui. Omasta typeryydestäni onnistuin reväyttämään takareiden ihan pakaran kiinnekohdasta. Mikä parasta, olimme juuri lähdössä koulujen välisiin MM-kilpailuihin Turkkiin. Niin sitä takareittä sitten teippailtiin koko turnauksen ajan, ja sain kun sainkin pelattua jollain tavalla (joskaan en todellakaan ollut parhaimmillani). Turnauksen jälkeen oli levon ja kuntoutuksen vuoro. Lääkäri sanoi, että lopulliseen paranemiseen voi mennä jopa kolme vuotta. Nyt vammasta on aikaa yli tuplasti kyseisen ajan, ja edelleen venyttäessä voin tuntea, mistä kohti olen typeryydellä tai ajattelemattomuudella saanut reiteni repeämään.

Turkissa vapaaheittoviivalla. Jalassa teippaukset ja lämpöshortsit.
2. Pohjeluun murtuma

Tämä vamma tapahtui yläasteella. Koristreeneissä pelasimme ihan normaalia 5vs5 peliä, ja minä puolustin takamiestä, joka kuljetti palloa. Kuin puskasta törmäsin screeniin, joka jäi kyseisen pelaajan puolustajalta varoittamatta (anteeksi, jos tätä tekstiä ei ymmärrä kukaan muu kuin koripalloilijat :D). Screenin tekijän polvi osui kivuliaasti vasempaan sääreeni. En ole samanlaista fyysistä kipua tuntenut koskaan aiemmin. Kaikki sattui, liikkuminen ja paikallaan olo. Apuvalmentaja heilutteli pohjettani ja sanoi kyseessä olevan luultavasti puujalka. Hyvä ettei taju lähtenyt.

Menin käymään terveyskeskuksessa (ensimmäistä ja viimeistä kertaa urheiluvamman osalta). Terveyskeskuksessa jalka varmuuden vuoksi röntgenkuvattiin, mutta mitään siellä ei kuulemma näkynyt. Lääkäri sanoi, että kyseessä on vain kivulias puujalka, ja voin oman kipukynnykseni mukaan urheilla ihan normaalisti. Jos kahden viikon kuluttua jalkaan edelleen sattuu, kannattaa mennä takaisin lääkärille.

Sanomattakin lienee selvää, että jos asia on kerran vain minun kivunsietokyvystäni kiinni, osallistuin seuraavan viikon koripallopeliin. Pohje oli teipattuna, ja söin aika tuhteja särkylääkesatseja. Kävellä en pystynyt, mutta adrenaliini tekee ihmeitä ja pelaaminen onnistui. Pelasin kaksi B-tyttöjen SM-peliä, kunnes kaksi viikkoa oli kulunut ja pohje oli edelleen kipeä. Menin käymään (eri) lääkärissä, ja opin että ihmisellä on sääriluun lisäksi pohjeluu, ja omani on murtunut.

1. Kuuluisa polvileikkaus

Viimeisestä vammastani on äkkiseltään laskettuna kulunut 1,5 vuotta. Tämä on varmaan pisin yhtämittainen pätkä ilman urheiluvammoja sen jälkeen, kun olen aloittanut vammailuni yläasteella.

Olimme lähdössä Joensuuhun pelaamaan. Minua ei kiinnostanut lähtö, ei sitten tippaakaan. Mieheni oli tullut viikonlopuksi Espooseen, ja olisin halunnut jäädä viettämään hänen kanssaan sunnuntaita. Olin pystynyt treenaamaan vasta viikon, enkä uskonut saavani kovin paljoa peliaikaa, enkä uskonut olevani myöskään parhaassa iskussa. Lähtö oli sunnuntai-aamuna klo 4. Matka meni nukkuessa ja pelipaikalla olo oli todella hyvä. En ollut pelannut koripallo-ottelua pitkään aikaan, ja alkulämmittelyissä tajusin ikävöineeni sitä tunnetta todella paljon.

Kun pääsin ensimmäistä kertaa kentälle, kaikki tuntui ihanan tutulta ja samalla ihanan jännittävältä. Ehdin olla kentällä ehkä yhden hyökkäyksen ja yhden puolustuksen, kun joukkueemme sai puolustuksessa riiston, ja lähdimme juoksemaan nopeaa hyökkäystä. Sain pallon, ja yritin harhauttaa minun ja korin välissä olevan puolustajan. Törmäsin pelaajaan ja tuntui siltä, kun sääri olisi pysynyt paikallaan ja reisi jatkanut liikettä. Polvi ei pysynyt menossa mukana, vaan tunsin sen muljahtavan. Aloin huutaa ja itkeä, olin shokissa. Minut kannettiin kentän sivuun, ja pystyin vain hokemaan, että pääsykokeet Pelastusopistoon ovat 3vkon päästä ja nyt unelmani meni pilalle. Fyysinen kipu ei ollut kovin paha, mutta minä tiesin että kyseessä oli pahin vamma, minkä olen ikinä saanut. Ensimmäistä kertaa ajattelin, että koripallo ei ole tämän arvoista, ja ensimmäistä kertaa olin vihainen koripallolle ja ajattelin, että olen lajille antanut enemmän kuin mitä olen siltä saanut. Ehkä silloin pitääkin lopettaa.

Tältä näytti polvi tikkien poiston jälkeen. Uusi eturistiside ja korjattu kierukka.


En ole hetkeäkään katunut koripalloilun lopettamista. Koripallon pelaaminen oli ihanaa, se kasvatti ja muokkasi minusta tällaisen ihmisen. Se oli ensimmäinen ja tärkein asia, jonka itsestäni halusin kertoa kun esittelin itseni muille. Se oli minun sosiaalinen verkkoni, itsetunnon kasvattaja ja identiteetin muovaaja. Se oli parasta.

Nyt on parasta saada olla terve. On ollut ihana oppia, että urheilu ei ole pelkästään vammoja, kuntoutusta ja pelaamista, kunnes seuraava vamma taas keskeyttää. On ollut mukava nauttia urheilusta, johon ei liity kipua, ja on jopa aika ihanaa pitää omaa terveyttään itsestäänselvänä. Tunnen itseni sen takia etuoikeutetuksi. Tämän muisteluhetken jälkeen kuntosalille meneminen tuntuu todella mukavalta. Terveys on vapautta tehdä mitä haluaa. Kylläpä se tuntuu hyvältä. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti