maanantai 17. lokakuuta 2016

"No miltä se koulu nyt on tuntunut?"

On tämä opiskelijaelämä vaan ihanaa myös lomien puolesta, tämä viikko on pyhitetty kokonaan syyslomalle! Huomenna lähdetään Lontooseen parhaan kaverini Saaran kanssa, ja siitä reissusta voisin kirjoitella lisää perjantaina! :)
 
Mutta sitten muihin aiheisiin. Kuulen otsikossa esitetyn kysymyksen usein. Jos en päivittäin, niin ainakin viikoittain. Sitä kuuluu viikonloppuisin kavereita tavatessa, ja sitä kuuluu koulun ruokajonossa ja välitunneilla muiden kurssien opiskelijoilta. Se, että aloitan tekstin näin, ei tarkoita, että kysymys minua jotenkin harmittaisi tai ärsyttäisi. Ei ollenkaan, mielestäni on mukavaa, että koululla vieraammatkin opiskelija-kollegat tulevat juttelemaan, ja mielelläni minä kuulen myös heidän mielipiteitään opiskelusta. Onhan tuo aika helppo avauskysymys keskustelulle. :)

Viikonloppuisin joskus tuntuu kiusalliselta vastata kysymykseen useaan kertaan, jos esimerkiksi mieheni tai joku ystävistäni joutuu kuulemaan samat tarinat moneen kertaan. Joskus myös miettii, että odottaako kysymyksen esittäjä jotain suppeaa "on ollut tosi kivaa" -vastausta, vai kenties tarkempaa erittelyä. Näitä samoja ajatuksia tuli mietittyä joskus inttiaikoina. Muistan että jotkut kotijoukoissa olijat valittivat, että inttiin menevät eivät puhu muuta kuin inttijuttuja, enkä itse olisi millään halunnut kuulua siihen joukkoon. Voisin kuvitella, että näitä ajatuksia ajattelevat myös esimerkiksi uudet vanhemmat, jotka eivät halua näännyttää ystäväpiiriään vaipanvaihtojutuilla.

Kuvia syksyn varrelta. Tässä yksi harvoista päivistä tähän asti, kun ollaan sammutettu tulta. Koulutus on niin paljon muutakin, kun lieskojen sammuttelua. :)

No mutta miltä se koulu nyt sitten on tuntunut? Ajatuksia olen kirjoitellut tänne blogiin tähänkin asti, ja vähintäänkin kierrellyt tämän kysymyksen ympärillä. Näiden reilun kahden kuukauden yleisfiilis on ehdottomasti positiivinen. En ole huomannut, että olisin väärällä alalla, eikä ole tullut oloa, että en pärjää. On tullut sellainen olo, että jos en sattuisi olemaan kummallista sukupuolta, en erityisesti erottuisi porukasta surkeudella enkä erinomaisuudella. Olen siis mukavasti pysynyt porukan vauhdissa mukana, vaikka luokallamme on myös minua huomattavasti paremmassa kunnossa olevia opiskelijoita.

Olen oppinut näiden kymmenen viikon aikana enemmän kuin vuosikausiin. Ihan pieniä juttuja, en vain ammattiin liittyen, vaan myös yleishyödyllisiä taitoja normaaliin elämään. En tiennyt aiemmin, että jos ikkunalasin haluaa rikkoa, pitää lyödä kovalla esineellä lasin nurkkaan, eikä keskelle. En osannut alkusammutustaitoja, enkä omistanut palohälytintä. En osannut peruuttaa kuorma-autolla, puhumattakaan peräkärryn kanssa. En edes tiennyt, että peräkärry kääntyy rattia kääntäessä eri suuntaan kuin auto! Olen oppinut tekemään kasisolmuja, paalusolmuja, siansorkkia ja leivonpäitä. Tiedän mitä tehdä, jos moottorisaha ei lähde käyntiin. Olen myös oppinut käyttämään Exceliä ja tekemään sillä taulukoita! Jos joskus rakennan/rakennutan omakotitalon, tiedän enemmän kaavoitusalueista ja rakennusmateriaaleista. Tiedän perusteita rakennusten lämmityksestä, ilmanvaihdosta ja muista käytännön asioista.

Ja mikä parasta, kaikesta tästä ja paljon muusta tulen varmasti oppimaan vielä paljon lisää! Tämä koulutus on niin paljon enemmän, kuin pelkkää tulipalojen sammitteluja ja ensihoidon harjoittelua, etten arvannutkaan. Ihan hullulta tuntuu, mitä kaikkea sitä pitäisi osata joku päivä, mutta toisaalta tällaiselle kaupunkilaisnaiselle, joka ei ole koskaan vaihtanut asunnostaan sulaketta, tai edes lamppua, on ihan mielettömän kiinnostavaa oppia näin paljon käytännön kädentaitoja! Minusta on mukavaa, että kaikki asiat opetetaan ihan alusta alkaen ja kädestä pitäen. Pysyy tyhminkin opetuksessa mukana, enkä minäkään näillä lähtökohdillani ole kokenut missään vaiheessa koulutusta ylitsepääsemättömän hankalaksi. Ennemminkin motivoivan haastavaksi. ;)

Paloauton kyydissä on tunnelmaa! :P

Yhteishenki? Se on kyllä hyvä, niin kuin odotin ja toivoinkin. Positiivisesti olen yllättynyt siitä, miten erilaisia persoonia meidänkin luokalla on. On ollut mukava seurata, kuinka jokainen on tietyllä tavalla hakenut (ja löytänyt) oman paikkansa luokassa. Minusta koulussa on mukavaa ollut se, että yhteisöllisyyttä myös tiedostaen pyritään rakentamaan paremmaksi. Koulun aloittaville opiskelijoille neuvotaan, että täällä kohtelijaisuussyistä tervehditään kaikkia, niin muiden luokkien opiskelijoita, opettajia kuin vierailijoita. 

Myös luokan yhteishenkeä tuetaan esimerkiksi niin, että harjoitusaluepäivän jälkeen koululla oppitunti päätetään yhteisesti, vaikka osa luokasta saattaa olla valmiina puolituntia tai tunnin aiemmin kuin toinen osa luokkaa. Viimeisiä ryhmiä odotetaan, ja autetaan sen minkä pystytään. Mielestäni on myös mukava, että opintojen lopussa suoritettava pahamaineinen lopputesti, 100%-testi, suoritetaan summassa valitun luokkakaverin kanssa. Meille ainakin sanottiin, että pari voi olla kuka tahanasa, koska myöskään työelämässä ei pääse omaa pariaan valitsemaan. Minusta on hieno ajatella, että kouluajan mahdollisesti yksi yksittäinen tärkein hetki saattaa olla ihan kenen tahansa kanssa. Ei siis kannata harjoittelussakaan yrittää päästä vain sen parhaan kaverin pariksi, vaan harjoitella mahdollisimman monen eri henkilön kanssa, ja oppia sitä kautta enemmän yhteistyöstä. :)

Luottamuksen tulee olla kunnossa, koska oma turvallisuus on välillä myös toisen käsissä. 

Mielestäni koulunkäynnin yksittäinen rankin ja kuormittavin osuus ei liity kouluun itseensä, vaan siihen, että fyysisesti Pelastusopisto on niin kaukana Tampereesta. Totta kai mielummin nukkuisin kotona omassa sängyssä oman mieheni vieressä, kuin soittelisin iltaisin puheluita 300 kilometrin päästä. Ei tämä kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun olemme etäsuhteessa mieheni kanssa, ja tiedän että tämä ei mitään ylitsepääsemätöntä ole, eikä edes suhdetta huonontavaa. Tämä on pakollinen paha, jonka voi kääntää myös suhteen eduksi ja kasvuksi. Tämä on myös verrattain lyhyt aika, mikä helpottaa tilannetta. Nyt voi jo sanoa, että  koulu loppuu reilun vuoden päästä!

Matkatkaan ei ole aina kulkenut täysin ongelmitta. :D

Vaikka sisältö onkin eri, tämä koulunkäynti muistuttaa mielestäni monella tavalla inttiaikoja. Sitä viettää viikot aika pitkälti "kasarmialueella", koska koulu on niin kaukana kotoani. Odottaa viikonloppuja, vaikka nauttiikin ajastaan viikoilla. Saa ilmaiset ruoat ja ilmaiset majoitukset, joten rahaa menee oikeastaan vain viikonloppuisin. Jotenkin tämä vertauspohja kuitenkin alleviivaa itsessäni sitä, että olen muuttunut aika paljon viidessä vuodessa. Elämäntilanne nyt tietysti, kun silloin olin itsekseni ja vietin viikonloput vanhemmillani, nyt olen kihloissa ja asun avopuolisoni kanssa. Mutta paljon on muuttunut myös minussa. Olen kasvanut isoksi, kasvanut ulos tietynlaisesta nuoruuden hulluttelusta. Sanotaan, että ikä ei ole numero, vaan tunne. Minua ei ollenkaan harmita, että myös tunteeni on nykyään viisi vuotta vanhempi. En ole koskaan fanittanut Peter Pania, minusta on mukava kasvaa ja muokkautua ikäni mukaan.

Kyllä se ihan onnelliselta näyttää. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti