tiistai 25. lokakuuta 2016

Pelastajan perustaidot

Uskokaa tai älkää, mutta Kuopiossa tuli ainakin väliaikaisesti talvi! Etelän naisena täytyy sanoa, että en ollut ihan varautunut tällaiseen vielä tässä vaiheessa vuotta, enhän ole vielä edes löytänyt varaston perukoilta talvitakkiani!

Meillä oli tänään varmaan syksyn tähän mennessä jännin päivä. Meillä oli pelastajan perustaitojen käytännön koe, josta onkin aiemmin ollut puhetta. Jostain syystä juurikin tämä käytännön koe jännitti minua enemmän kuin yksikään kirjallinen koe tähän mennessä. Pelastajan perustaitojen (eli pepet) lisäksi päivään kuului myös viestiliikenteen käytännön koe, jossa piti tehdä vaaditut toimenpiteet Virve-laitteella.

Ensilumet Pelastusopistolla.

Aamupäivällä oli neljä rastia: pumppurasti, köysirasti, moottorisahan terän ja laipan vaihto, sekä Virve-koe. Iltapäivällä tehtiin kaksi rastia: hydrauliset laitteet ja paineilmalaitteen käyttöönottotarkistus. Etukäteen minua jännitti eniten pumppurasti, köysirasti ja paineilmalaiterasti. Tavallaan oli ihan mukavaa, että kaksi jännittävää rastia oli heti ensimmäisenä alta pois, vaikka viimeistä saikin sitten odottaa pidempään.

Pumppurasti meni kaikkinensa ihan mallikkaasti, ja tuntui todella helpottavalta saada se kaikista jännittävin homma heti alkuunsa alta pois. Köysirastilla jouduin tekemään kasisolmun pariin otteeseen, kun ensimmäisessä yritelmässä köyden "häntä" jäi liian lyhyeksi. Ehdin kuitenkin tekemään kaikki solmut vaadittuun kahteen minuuttiin, joten sekin rasti meni kokonaisuudessaan ihan mukavasti. Moottorisaharastilla minulla ei ollut mitään ongelmaa, vaan terä jäi sopivan kireäksi ja aikaakin jäi rutkasti yli. :)

Sitten tulikin pahamaineinen Virve-rasti. Etukäteen jännitti, osaanko tehdä kaikki vaadittavat toimenpiteet, mutta siinä ei ollut loppujen lopuksi mitään ongelmaa. Ongelman sain kuitenkin itselleni tehtyä, koska olin valinnut väärän puheryhmän (joka muistutti erehdyttävästi oikeaa, mutta ei kuitenkaan ollut se). Tyhmän virheen takia joudun tekemään kyseisen kokeen uudestaan perjantaina, mutta itsevarmuus on kova, että silloin se menee läpi, kun olen vain hieman tarkempi. Virve-rasti ei myöskään vaikuttanut pepetin arvosanaan, joten minulla oli vielä mahdollisuus saada pepetin opintokokonaisuuden yksi tarjolla oleva lisäpiste, jonka saa tekemällä virheettömästi kaikki pepetin rastit. Lisäpiste lisätään sellaisenaan perjantain teoriakokeen arvosanaan, joten se olisi oikein mukava bonus!

Iltapäivällä oli ensin hydraulisten laitteiden rasti, joka oli varmaankin päivän helpoin rasti ja meni läpi. Viimeinen paineilmalaitteen käyttöonottotarkistus meni jopa omaan tasooni poikkeuksellisen hyvin, ja varmisti lisäpisteen saannin. Virve-rastin feilaus ei oikeastaan siinä ilossa haitannut, etenkin kun virhe oli johtunut nimenomaan huolimattomuusvirheestä, eikä niinkään taitojen puutteesta.

Muutenkin pikkuvirheitä tuli päivän aikana paljon, itse kullekin. Taitaa noin puolet meidän luokasta joutua perjantaina uusimaan pepetin rasteja, ja yli kymmenen Virve-rastin. Mitä kuulin ja näin testitilanteessa, virheet olivat usein juurikin niitä ärsyttävän pieniä huolimattomuusvirheitä. Kaikki kuitenkin varmasti ymmärtävät, että pienetkin ns. tyhmät virheet voivat meidän ammatissa kääntyä aika isoiksikin asioiksi, jos oikein huono tuuri käy. Mielummin opitaan kantapään kautta koulussa, kun tulevassa työelämässä (vaikka tuskin pieniä mokailuja sielläkään tullaan välttämään).

Itseluottamus kasvoi huomattavasti tämän päivän jäljiltä, koska nyt voin hyvällä mielellä sanoa, että olen saavuttanut ne taidot, mitä tähän mennessä koulutuksessa meiltä vaaditaan! :) Nyt on koesuma perjantaita lukuunottamatta ohi, ja olokin todella helpottunut. Tiedän kuitenkin myös, että tässä ei liian mukavaa asentoa kannata ottaa, koska kuulemma ensihoidon opintojakso vaatii melkeinpä eniten pänttäämistä koko koulun aikana. Sen kimppuun käydään siis seuraavaksi!

Taas se talvi pääsi yllättämään!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti