keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Sydänfilmeilyä

Oli tarkoitus eilen tulla kertomaan teille fiiliksiä obduktion, eli ruumiinavauksen jälkeen. Nyt kävi kuitenkin niin, että sopivaa ruumista ei ollut tarjolla, joten ruumiinavaus vaihtui liikuntatuntiin. Täytyy myöntää, että vaikka olenkin iloinen, että kenenkään ruumista ei tarvinnut avata, samalla harmitti, että näin ainutlaatuinen oppimismahdollisuus jäi välistä. No, meillä on lukujärjestykseen merkattu vielä toinen mahdollisuus parin viikon päähän, katsotaan jos silloin onnistuisi.

Tänään meillä oli harjoituspäivä, eli alettiin soveltaa teoriassa opittuja taitoja käytäntöön. Aamupäivällä meidän ryhmä harjoitteli ensiarvion ja täsmennetyn arvion tekemistä. Huomasi, että näin ensimmäisellä harjoituskerralla ei olisi ollut kyllä mitään mahdollisuutta muistaa ulkoa ihan joka kohtaa, vaan piti vielä vähän luntata. Arvioon sisältyi siis mm. verenpaineen, happisaturaation, verensokerin ja lämpötilan mittaaminen. Lisäksi otettiin EKG, eli sydänfilmi.

Tuntuu että tämä ensihoito on täynnä kaikenlaisia kirjainlyhenteitä. Kaipa ne työtä helpottaa, kunhan vain oppii muistamaan, mikä mitäkin tarkoittaa. :D Ensiarviossa käytetään usein drABC:tä, jossa lyhenteet tarkoittavat danger, response, airway, breathing, circulation. Tärkeintä on työturvallisuus, ja sen takia voikin välillä olla turhauttavia tilanteita, jos ambulanssi ei heti tule auttamaan väkivallan uhria, vaan joutuu odottamaan poliisin saapumista paikalle. (Tämän takia ensihoidon onnistumisenkin kannalta poliisien määrän takaaminen on tärkeää. Ei ole kivaa odotella ambulanssin apua, jos lähin poliisipartio on kymmenien kilometrien päässä...) Response, eli potilaan reagoiminen puhutteluun, kertoo paljon paitsi hänen tajuntansa tasosta, myös ilmateistä ja hengittämisestä. Verenkierto on helppo kokeilla rannesykkeestä kättelyn yhteydessä.

Täsmennetyssä arviossa käytetään ABCDE-muistisääntöä, ja myös VOI IHME! -kirjainyhdistelmää. ABC on sama kuin ensiarviossa, mutta tarkemmin tutkittuna. Siinä lasketaan tarkemmin hengitystaajuuksia, kuunnellaan hengitysääniä, tutkitaan happisaturaatio, otetaan EKG, jne. VOI IHME! Liittyy D-kohtaan, ja siinä tutkitaan vammat, O2, infektio, intoksikaatio, hypoklygemia, matala verenpaine, epilepsia ja simulaatio. E tarkoittaa exposurea.

Ihan ei vielä tullut menetelmät selkäytimestä. :D

Meille kerrottiin jo aiemmin oppitunnilla, että nuorilla ihmisillä sydänfilmissä saattaa näkyä vähän kaikenlaista epämääräistä, eikä se ole ollenkaan vaarallista tai edes erikoista. Se oli sinänsä ihan hyvä pohjustus, koska kyllähän ne itse kullakin vähän hassulta näyttivät. :D Huomenna meillä on kardiologian tunnilla tarkoituksena tarkemmin analysoida filmit. Ihan mielenkiintoista kuulla tarkemmin, minkälaisia eroavaisuuksia etenkin nuorten sydänfilmeissä normaalistikin voi olla, ja onko osassa kenties mittausvirheitä. Pääsääntöisesti toki työelämässä EKG:ta otetaan vanhuspotilailta.


Mun käyriä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti