keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Pintapelastusta

Pintapelastuksen toinen ja viimeinen harjoituspäivä oli tänään. Edellisestä harjoituksesta, ja omasta suhtautumisestani veteen, kerroin viime blogitekstissä. Tämän päiväiseen harjoitukseen lähdin kuitenkin erilaisella tunnelmalla kuin edelliseen, enää ei jännittänyt niin paljoa.

Päivän hyviä puolia oli hyvän harjoituksen lisäksi upea keli. Autossa jo sai ihastella kaunista auringonpaistetta, mikä vähän helpotti odotellessa kylmään veteen joutumista. Harjoituspaikalle päästyämme puimme pintapelastus varusteet päällemme. Tämä oli toinen kerta, kun kyseiset vaatteet puettiin, ja toimitukseen meni noin puoli tuntia aikaa... Se aika olisi aika pitkä kylmässä vedessä odotellessa, joten selväksi jäi, että pientä lisäharjoittelua vaatii pelkän pukemisenkin opettelu. :D

Meidän polskimispaikka autosta katsottuna.

Pääsimme kuivapuvut päällä harjoittelemaan jäällä liikkumista, ja jään läpi putoamista. Turvallisissa olosuhteissa oli itse asiassa hauska molskahdella jään läpi, ja yrittää kammeta itseään takaisin jäälle. Tositilanteessa varmasti naurattaisi vähemmän.

Harjoittelimme myös erilaisia pelastamistapoja; pelastuslautalla pinnalla olevan potilaan pelastamista avovedestä ja "avannosta", sekä erilaisin etsimismenetelmin pinnan alle vajonneen löytämistä. Päivä oli sopivassa tasapainossa fyysisesti kuormittava, opettava ja mielenkiintoinen. Loppupäivästä alkoi kuivapukukin mennä päälle muutamassa minuutissa, ja saimme kurssikaverit vähän nopeammin vedestä rannalle. 

Hukkumiskuolemat ovat toki yleisimmillään kesäaikaan, mutta kyllä tilastoissa näkyy piikku myös huhtikuun kohdalla, kun jäät käyvät heikoiksi. Itse en ole kovin kokenut jäällä liikkuja, joten kyllä se tuntui hurjalta samalla itse harjoitella heikon jään läpi veteen molskahtelua, kun parin sadan metrin päässä pari henkilöä oli pilkkimässä. Haluan siis tällä sanoa, että jos koette vielä pakottavaa tarvetta päästä jäälle, niin älkää menkö yksin, ottakaa asiaan kuuluvat turvavälineet mukaan, ja olkaa varovaisia! :) 

Talvella pelastuslauttaa voi työntää myös jään yli heikkoihin jäihin pudonneen henkilön luo. Lautasta saa myös tukea, jos pelastajan jalka uppoaa pehmeän jään läpi.

Pintapelastaja on narulla kiinni, jotta rannassa oleva taistelupari voi lähettää hänelle narua nykimällä merkkejä. Tällä kertaa sillan alta löytyi harjoitusnuken lisäksi moottoripyöräkypärä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti