tiistai 19. syyskuuta 2017

Palomies, palonainen vai pelastaja?

Viime päivinä uutisissa on kovasti pöhisty "mies"-päättyvistä ammattinimikkeistä ja siitä, sopivatko ne tasa-arvoiseen Suomeen. Polemiikki alkoi Aamulehden ilmoituksesta, että heidän lehdessään ei jatkossa "-mies"-loppuisia ammatteja käytetä, vaan toimituksessa pyritään käyttämään sukupuolineutraaleja nimikkeitä.

Aamulehti on päättänyt esimerkiksi kutsua palomiehiä jatkossa pelastajiksi. Tämähän ei kovin kaukaahaettua ole, kun tutkintoammekin kutsutaan pelastajantutkinnoksi ja jopa Wikipediassa puhutaan ensisijaisesti pelastajasta, ja vasta suluissa palomiehestä. Työnhaussa kuitenkin haetaan juurikin palomiestä, ja niin lukee työsopimuksessakin "palomies". Pelastajasta puhuminen myös tuo usein ihmisille ihan muita mielleyhtymiä kuin palomiehen.

Kesällä olin palomies Heini Hakasalo.

Olen puhunut aiemminkin siitä, että monelle tuntuu aiheuttavan ihmetystä se, miksi minua ja muita naispuolisia palomiehiä kutsutaan. Ollako palonainen? Tähän oma mielipiteeni on yksiselitteinen: ei olla. Minä ainakin tulen olemaan oikein ylpeä omasta palomiehen tittelistäni, enkä naisena koe mitenkään ristiriitaisena sitä, että ammattinimikkeessä mainitaan mies. Päinvastoin pitäisin ihan omaa palonaistitteliä jotenkin syrjivänä ja erittelevänä. Mielestäni on mukavampaa, että kaikkia samaa työtä tekeviä henkilöitä kutsutaan samalla tittelillä.

Ymmärrän toisaalta tämän keskustelun, ja mistä se kumpuaa. Onhan se totta, että nais-päätteisiä ammattinimikkeitä ei pahemmin ole, enkä ainakaan minä tiedä yhtään miestä, jolla työsopimuksessa lukisi "emäntä". Miksi siis vain mies-päätteiset ammattinimikkeet pitäisi kokea sukupuolineutraaleiksi, jos emäntä- tai nais-päätteiset ammattinimikkeet sitä eivät ole?

Mielenkiinnolla jään seuraamaan nimien kehittymistä. Pelastaja-nimike ehkä kertoisi enemmän siitä monipuolisesta työn kirjosta, mitä palomiehet tekevät sammutustyön lisäksi. Toisaalta pelastaja kuulostaa vähän turhankin ylevältä nimeltä... :D Molempia, sekä palomiehen että pelastajan nimiä kuitenkin lupaan totella myös tulevaisuudessa. Ja jos joku vahingossa sattuu sanomaan palonaiseksi, niin lupaan olla suuttumatta siitäkään, vaikkakin ehkä joudun nimikettä vähän tarkentamaan. ;)


Tuleva palomies harjoittelee kemikaaleilta suojautumista ja kurkipotkua. Multitasking, joten kyseessä on pakko olla nainen. ;D 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti