keskiviikko 25. lokakuuta 2017

100%-testi

No niin, nyt on sitten todella palattu sorvin ääreen syysloman jälkeen! Meillä oli nimittäin tänään 100%-testi, josta on kauhutarinaa kuultu koulun alusta alkaen. Jonkun verran on kuitenkin kuullut myös lohduttavaa kommenttia siitä, että ei se loppujen lopuksi ole paljon kummempi kuin jotkut muut rankat harjoituspäivät koulutaipaleen aikana.

Siinä missä cooperin testiä olin rehellisesti sanottuna odottanut kauhulla, 100%-testi aiheutti minussa enemmänkin innostusta. Ajattelin etukäteen, että testi on rankka ja kuormittava, mutta hyvin suurella todennäköisyydellä menee kuitenkin kertalaakista läpi. Pyrin myös pitämään tunteet kasassa, koska turha jännittäminen kuulemma nostaa ruumiinlämpöä, ja testi hylätään, jos lämmöt nousevat 40 asteeseen.

Satasen testi sisältää kolme rastia, joista ensimmäinen tulee suorittaa alle 20 minuuttiin, seuraava alle 45 minuuttiin, ja kokonaisajan tulee jäädä alle 1h 45min. Aikojen ylittäminen on karsiva tekijä, ja silloin joutuu uusintaan. Lämmöt testataan ennen ja jälkeen jokaisen rastin, ja tosiaan liika lämmönnousu johtaa hylsyyn. Myös lämpöuupumuksesta johtuva sekavuus johtaa testin keskeytykseen, vaikka lämmöt eivät ylärajalla vielä huitelisikaan.

Ensimmäisessä osassa kävellään ensin letkurullat kourassa noin sadan metrin matka. Sen jälkeen hakataan lekalla rengasta 3metriä. Viimeisenä kävellään kahteen kertaan letkutornin huipulle sammutusvarusteet päällä, paineilmamaski kasvoilla, ja 18kg letkukehikot molemmissa käsissä. Minun kokoiselleni ihmiselle sammutusvarusteet, paineilmalaite ja letkukehikot tarkoittavat yhteensä melkein oman ruhoni verran lisäpainoa kannettavaksi. Ensimmäinen vaihe tulee tehdä alle 20 minuuttiin, ja tämän ensimmäisen vaiheen aika vaikuttaa liikunnan numeroon.

Tuonne torniin kivutaan kahteen otteeseen.

Ja tälläista rengasta hakataan lekalla eteenpäin 3 metrin matka.

Toinen osio suoritetaan parityöskentelynä. Siinä raahataan 70kg painoista nukkea pimeän huoneiston läpi, nostetaan nukke jyrkät portaat toiseen kerrokseen, ja roudataan nukke yläkertahuoneiston läpi ulos. Nuken nostamisen kerroksesta toiseen saa suorittaa joko köyttä apuna käyttäen, tai ilman apuvälineitä. Nuken nostaminen on perinteisesti tainnut olla se kohta, mihin testin voi mokata. Jos ei nukke ensimmäisellä yrittämällä nouse kakkoskerrokseen, menee energiaa ja aikaa niin paljon hukkaan, että lämmöt saattavat pompsahtaa liian korkeiksi.

Viimeinen rasti on niin sanottu rasitushuone. Rasitushuoneeseen ryömitään ensin ilmeisesti noin 100 asteeseen lämmitetyn reitin läpi. Sen jälkeen pyöräillään 5 minuuttia 200W vastuksilla. Seuraavaksi vedetään 20 toistoa ylätaljaa, kivutaan päättymättömiä tikkaita 20 metrin verran, ja kävellään pienellä kallistuksella 5 minuuttia.

Meidän aamu alkoi klo 8 yhteisellä infolla, jossa käytiin testin pelisäännöt läpi. Puolet pareista suoritti testin tänään, toinen puolikas huomenna. Parit oli jaettu aakkosjärjestyksessä, ja parit olivat tiedossa jo etukäteen, niin pystyttiin treenaamaan esimerkiksi nuken nostoa yhdessä.

Ei paljon ehtinyt aamulla jännittää, kun vasta pikkuhiljaa saatiin itseämme hereille. Minä ja parini Jukka! :D
Jännitys alkoi kohota luokassa siinä vaiheessa, kun meille esiteltiin lämpömittarit. Testiinhän kuuluu tosiaan sykkeiden mittaamisen lisäksi lämpötilan mittaaminen ennen rastia ja sen jälkeen. Ja lämpötila mitataan per rectum, eli ihan rehellisesti sieltä peräsuolesta. Sanoipa yksi luokkatoveri, että syke oli mittarin asennuksen yhteydessä jo 130, eli meni ihan urheilusuorituksesta sekin. :D Mutta tästäkin selvittiin ilman sen suurempaa hämminkiä, ja harva asiahan on yhtä hyvin kurssihenkeä nostattava, kun tällainen yhteinen kokemus. :D

Siitä piuhaa nuppia myötä hanuriin.
Lähtiessäni ensimmäiselle rastille, ruumiinlämpöni oli 37,7 ja syke 115. Ensimmäinen rasti tuntui minulla yllättävänkin rankalta. Monet muutkin sanoivat, että jotenkin nyt tuntui rankemmalta kuin harjoitellessa. Mutta oma tavoitteeni oli suorittaa ykkösrasti hyväksytysti läpi, liikunnannumerosta viis. Itselläni menikin muutama minuutti pidempään kuin harjoituksissa, rastin aika oli osaltani 18 minuuttia, syke 154 ja lämpötila 38,6.

Ensimmäisen rastin jälkeen oli 10 minuutin tauko ennen seuraavaa. Syke seuraavalle rastille lähtiessä oli 150 ja lämmöt edelleen 38,6. Toinen rasti meni parini kanssa juuri niin kuin olimme suunnitelleet. Myös nukke nousi ilman suurempia ongelmia ensimmäisellä yrittämällä yläkertaan. Me olimme päättäneet nostaa nuken ilman köyttä, kuten itse asiassa taisi tehdä kaikki muutkin meidän kurssilaisemme. Siinä missä ensimmäisen rastin jälkeen jalat ja kädet tärisi, toisen rastin jälkeen olo oli itselläni ainakin vähän freesimpi. Toiseen rastiin meni meillä melkein puoli tuntia, syke oli noussut 173:en, ja lämpötila oli edelleen 38,6.

Viimeinen rasti meni ihan vaan sillä innolla, että se oli viimeinen. Kymmenen minuutin tauko oli myös onnistunut hieman laskemaan ruumiinlämpöäni, joka oli rastille lähtiessä 38,4. Syke oli 148. Rasitushuone on aina ollut minulle rankka. Vastukset tuntuvat itselleni aika raskailta, mutta sain kuitenkin kaikki liikkeet suoritettua ilman keskeytyksiä. Viimeiseen rastiin meni noin 13 minuuttia, sykkeet olivat sen jälkeen 161 ja lämpö jälleen 38,6. Kokonaisuudessaan testi oli noin puolentoista tunnin rutistus.

Vaikea kuvailla sitä hyvänolontunnetta, joka valtasi testin päätyttyä. Nyt on kaksi kovinta, cooperi ja satasen testi selätetty!


2 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon!!! Loppuhan on enää hölläilyä ja paperit käteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos!! Näin se tuntuu olevan, on tämä kouluaika vaan mennyt nopeasti... :)

      Poista