Pelastusopisto

Suomessa on kaksi koulua, joissa voi opiskella pelastajatutkinnon (antaa kelpoisuuden palomiehen ja palomies-sairaankuljettajan ammatteihin). Toinen niistä on Helsingissä sijaitseva Pelastuskoulu, toinen Kuopiossa sijaitseva Pelastusopisto.

Pelastusopistossa opiskelu kestää 1,5 vuotta. Tärkeimmät opiskelualueet ovat onnettomuuksien ehkäisy, pelastustoiminta sekä ensihoito ja sairaankuljetus.

Pelastusopistoon päästäkseen hakijan tulee läpäistä kaksivaiheiset pääsykokeet. Ensimmäinen vaihe suoritetaan "etänä", eli käydään tekemässä lihaskuntotesti jollain 12 virallisesta testipaikasta. Lihaskuntotestin tulokset lähetetään yhdessä koulutodistuksen kanssa Pelastusopistolle.

Lihaskuntotestin läpäistäkseen pitää jokaisesta liikkeestä saada vähintään minimitulos. Lisäksi tietystä lisämäärästä saa lisäpisteitä, enintään 0,25p/liike. Testin liikkeet ovat penkkipunnerrus, kyykky, leuanveto ja istumaannousu.

Jos ensimmäisestä vaiheesta kutsutaan varsinaisiin pääsykokeisiin Kuopioon, tietää se sitä, että pääsee juoksemaan Cooperin-testin (vähintään 2800m), uimaan uintitestin (200m/4min45s) ja läpikäymään psyykkiset testit ja fobiatestit.

Tämän jälkeen odotetaan hyväksymiskirjettä, joka tulee jokaisessa saapumiserässä noin 60 henkilölle.

Minun haku-urakkani:
Lihaskuntotestit 10.8.2015 (linkki)
Epäonnistunut Cooperin-testi 5.10.2015 (linkki)
Onnistuneet pääsykokeet 9.5.2016 (linkki)
Tieto kouluun pääsemisestä 30.5.2016 (linkki)